Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü, kimyasal madde ve tarım ilacı kullanılmadan organik fındık üretiminin yaygınlaştırıldığını söyledi.
Organik Fındığa Bakanlık Desteği
Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, kimyasal madde ve tarım ilacı kullanılmadan Bakanlığın kontrol ve denetimiyle organik fındık üretiminin yaygınlaştırıldığını söyledi. Sağlam, Ordu'nun 3 bin 924 ton organik fındık üretimiyle Türkiye'de birinci sırada yer aldığını belirtti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Türkiye'de sadece Ordu, Giresun, Samsun, Bolu, Zonguldak ve Sakarya'da organik fındık üretimi yapıldığını, yıllık toplam üretimin ise 10 bin 551 tona yükseldiğini söyledi. Organik fındık üretimine geçen fındık üreticilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklendiğini ve Bakanlığın kontrolleriyle bu üreticilerin denetim altında tutulduğunu vurgulayan Sağlam, "Organik fındık üretimi yapmak isteyen üreticiler bahçelerini istenilen kriterlere uygun hale getiriyor kimyasal madde ve tarım ilacı kullanmıyor. Fındık üreten bir üretici denetim ve kontrolümüz doğrultusunda 3 yıl boyunca kimyasal madde ve tarım ilacı kullanmayarak normal üretimden organik üretime geçiyor. Şuanda ülkemizdeki organik fındık üretimi 10 bin 551 tonu bulurken, 2-3 yıl içinde 8 bin 265 ton fındık daha artacak. 6 yıl önce ilimizde 235 üretici 14 bin 670 dekar alanda organik fındık üretirken 2013 yılı itibariyle 541 üreticimiz 24 bin 646 dekar alanda üretim yapıyor. İlimiz 3 bin 924 tonluk üretimle Türkiye'de organik fındık üretiminde ilk sırada yer alıyor." dedi.
ÜRETENE DEVLET DESTEĞİ VAR
Sağlam, organik fındığın piyasada diğer fındıktan fiyat olarak yüzde 10 daha avantajlı durumda olduğunu, Bakanlığın bu şekilde üretim yapan üreticiyi de desteklediğini vurguladı. Sağlam, "Organik fındık üretimiyle var olan fındık bahçelerinde gübrenin yıkanıp gitmemesi, hasadın kolay yapılabilmesi, budama, gübreleme ve mücadele gibi organik tarım uygulamalarının yapılması ile dolayısıyla birim alanda yüksek oranda fındık elde edilerek aile ve ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Bakanlığımızda organik fındık üretimini destekliyor. 3 yıl boyunca organik fındık üreten üreticiye geçen yıl dönüm başına 50 TL destekleme yapıldı. 2014 yılında dönüm başına 70 TL destekleme ödemesi devam edecek" diye konuştu.
ORGANİK FINDIK ÖNEMLİ
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ise Türkiye'nin en fazla ihraç edilen tarımsal ürünlerinden fındığın dekar başına üretiminin ve gelirinin artırılması için birçok çalışma yürütüldüğünü, organik fındık üretiminin de artmaya başladığını belirtti. Prof. Dr. Karadeniz, "Organik fındık üretimiyle doğal denge korunarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunması amaçlanıyor. Kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Her geçen yıl üretimi artan organik fındık üretimi bu anlamda da son derece önemli" dedi.
TÜRKİYE 150 ÜLKEYE FINDIK SATIYOR
Fındıkta son yıllarda ihracat potansiyelinin arttığını, Türkiye'nin yaklaşık 150 ülkeye fındık sattığını, bundan da ülkeye büyük katmadeğer sağlandığının altını çizen Prof. Dr. Karadeniz, "Diğer gıdalarda olduğu gibi fındıkta da tüketim artışı söz konusu. Yaklaşık 700 bin hektarda üretilen fındık 2.5 milyon insanı doğrudan ilgilendiriyor. Fındıkta son yıllarda mamul sayısı da arttı. Ne kadar mamul sayısını artırırsak katma değeri ülkemizde kalacak, ihracatı daha da artacak." diye konuştu
ÇARŞAMBA, SALIPAZARI ve AYVACIK İLÇELERİ ORGANİK FINDIK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN 2024 YILI MALİ GENEL KURUL İLAN TUTANAĞI