İnsanoğlu bugüne kadar sürdürmekte olduğu tarımsal faaliyetlerle, kendi yaşam alanı da dahil olmak üzere birlikte yaşadığı canlı ve cansız çevreye verdiği zararların farkına varmıştır.Bu amaçla doğa ile uyumlu,kaynakları doğru kullanan,sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen,hayvan refahını gözeten yeni tarımal yaklaşımlar tüm dünyada yayılmaya başlamıştır.Bu yaklaşımların bir kısmı sadece kavram olarak kalsada diğer bazı yaklaşımlar hayatımızda belirgin bir şekilde yer almaya başlamıştır.
Dünyanın değişik kesimlerinde ortaya konulan bazı tarımsal kavramlar aşağıda verilmiştir;
Alternatif Tarım
Biyolojik Tarım
Biyodinamik Tarım
Doğal Tarım
Düşük Girdili Tarım
Ekolojik Tarım
Entegre Tarım Sistemi
İyi Tarım Uygulamaları
Organik Tarım
Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu,nüfus artışı,göç,kentleşme sorunları,tarım alanlarındaki sorunlar,sağlıklı,yeterli gıda üretimi sorunu,çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunları üzerine Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım daha önemli hale gelmiştir.
Organik tarım farklı kaynaklarda çeşitli ifadeler ile tanımlanmakta ise de Organik-Biyolojik-Ekolojik Tarım aynı anlama gelmektedir.Aşağıda organik tarımın farklı tanımlamaları yapılmıştır;
Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);tarımsal ilaç,suni gübre,hormon,antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan,üretimden tüketime her aşaması kontrollü,doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.
Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekolojik dengenin korunması,her türlü bitkisel,hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini ,orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması ,bu ürünlerin işlenmesi,ambalajlanması,etiketlenmesi,depolanması,taşınması,pazarlanması,kontrolü,sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan,çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden ,her aşaması kontrollü,kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir.
Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği amaçlayan,toprak verimliliğini,çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan bir tarımsal üretim sistemidir.
Tüm bu ifadeler ışığında Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım;kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın,sürdürülebilir verimliliğe dayalı,çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden ,toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.
ÇARŞAMBA, SALIPAZARI ve AYVACIK İLÇELERİ ORGANİK FINDIK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN 2025 YILI OLAĞAN ÜSTÜ SEÇİMLİ GENEL KURUL İLAN TUTANAĞI
SAMSUN İLİ ÇARŞAMBA, SALIPAZARI ve AYVACIK İLÇELERİ ORGANİK FINDIK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN İ L A N Birliğimizin 2024 yılı çalışmalarının değerlendirileceği 2025 Olağan Üstü Seçimli Genel Kurul toplantısı aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere 27/03/2025 tarihinde saat 11:00 de Sarıcalı Mah. Zübeyda Hanım Meydanı Köseoğlu İşhanı Kat.2 Birlik Toplantı Salonunda yapılacaktır. . İlk toplantıda çoğunluk temin edilemediği taktirde ikinci toplantı, yedi gün sonra, yani, 03/04/2025 tarihinde aynı yer ve saatte yapılacağı. Gündem aşağıya çıkarılmış olup, bütün üyelerin hazır bulunmaları rica olunur.11/03/2025 Ali BAKIR Arslan KAHRAMAN Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Yard. G Ü N D E M 1- Açılış ve yoklama 2- Başkanlık Divanının seçimi ve saygı duruşu 3- 2024 yıllı Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Faaliyet Raporunun okunması ve görüşülmesi ve ibrası 4- 2024 yıllı Bilanço ve Gelir-Gider tablolarının okunması, müzakeresi ve kabulü 5- Yönetim ve denetim kurulu üyelerine verilecek yolluk, huzur hakkı ve ücretlerin tesbiti 6- Tüzel ve gerçek kişiler için Üyelik giriş aidatı ve yıllık aidatın belirlenmesi 7- Desteklemeler için üyeler adına başvurulararak gelecek desteklemelerden üyelik aidatının ve üyelerin birliğe borçlarının mahsup edilmesi için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi. 8- Üyelere yapılan ve yapılacak tüm hizmetlere karşı alınacak hizmet bedelinin belirlenmesi konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi. 9- Birlik hizmetlerinin yürütülmesi için her türlü demirbaş, araç alınması, satılması veya kiralanması ipotek alınması.verilmesi birlik adına kredi almak için yönetim kuruluna yetki verilmesi 10- Birlik adına Şirket ve İktisadi İşletme kurulması. Ticari işlemlerin İktisadi İşletme ve şirket üzerinden yürütülmesi için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi. 11- Yönetim kurulu kararı ile geçici ihraç edilen üyelerin üyelikten çıkarılması hususunun görüşülmesi 12- Merkez Birliğinin kuracağı ya da ortak olacağı sigorta faaliyetleri ile ilgili şirket yada her türlü oluşumlara ortak olmak, acentelik almak, hisse almak, hisse satmak için yönetim kuruluna yetki verilmesi konusunun görüşülmesi. 13- 2025 yılı Tahmini bütçesinin görüşülerek karara bağlanması. 14- Birlik veya Üyeler adına; Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Destekleri Kapasımda ilgili kuruma proje hazırlama proje sunma ve müracaat etmek için ve İPARD destekleri kapsamında ilgili ve diğer kurumlara proje hazırlama proje sunma ve müracaat etmek için Yönetim Kuruluna Yetki verilmesi konusunun görüşülmesi 15- Yönetim kurulu asil ve yedek, Denetleme kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi ve yine Merkez birliğine temsilci ( asil ve yedek üye) seçilmesi, 16- Dilek ve temenniler. 17- Kapanış.